Vänd pyramiden - planera för en hållbar mobilitet Författare Fredrik Holm

Ställ in och få femfalt igen!

Det var tänkt som ett alldeles vanligt frukostseminarium. Ett sånt där som vi i min bransch går på titt som tätt, med kaffe, fralla och lite mingel innan någon pratar en stund. Sen skyndar man vidare till dagens alla möten och ärenden. Men så blev det inte denna gång – och det visade sig vara ett lyckokast.

Vänd pyramiden - planera för en hållbar mobilitet Författare Fredrik Holm

Tanken var att jag skulle tagit tåget ned till Lund, tagit in på hotell och morgonen därpå infunnit mig hos konsultföretaget Trivector för att där prata om min bok ”Vänd pyramiden – planera för en hållbar mobilitet”. Och efter avslutat frukostseminarium med 50 deltagare satt mig på tåget hela vägen hem igen. Totalt ett dygn på resande fot för en timmes framträdande.

Av lätt gissade skäl blev det inte så. Däremot beslöt vi att köra samma seminarium fast på nätet i stället. Ett webbinarium, helt enkelt.

Så tidigt samma morgon riggade jag dator, kamera och lampor som till en smärre tv-studio hemma i lägenheten. En halvtimme före start provkörde vi all teknik och på utsatt klockslag körde vi igång. Efter en timme med föreläsning och frågestund sa vi tack och hej till varann och så var det hela klart. Ett dygns resande hade, för min del, krympt till tre timmar på hemmaplan.

Och i stället för 50 åhörare i Lund var det 252 åhörare uppkopplade som mest. Runt om i landet, några i Norge och en – vet jag – i lägenheten rakt ovanför min.

Sens moral: Webbinarier ger mångfalt igen till en bråkdel av tiden. Och när coronakrisen klingar av kommer vi alla att ha vant oss vid ett helt nytt sätt att ta del av andras kunskaper. Utan kaffe och fralla. Utan att korka igen vägar och fylla upp tåg. Utan att förspilla dyrbar arbetstid på resande fot.